You are currently viewing Laenutaotluse põhitõed kinnisvara ostmiseks Eestis

Laenutaotluse põhitõed kinnisvara ostmiseks Eestis

Kodulaenu taotledes tuleb silmas pidada mõningaid võtmetegureid. Esiteks pead laenu saamiseks olema vähemalt 18-aastane ja omama regulaarset sissetulekuallikat. Lisaks nõuavad Eesti pangad tavaliselt sissemakset vähemalt 15% kinnisvara ostuhinnast.

KredEx käendust kasutades on võimalik saada laenu 10% omafinantseeringuga. KredEx garanteerib pangale ülejäänud riski (kuni 24%, kuid mitte rohkem kui 20 000 eurot). Garantii suurus sõltub taotleja sihtgrupist. Tavaliselt on see 20 000 eurot, kuid A-, B- või C-energiamärgisega hoone puhul võib KredEx käendada kuni 50 000 eurot. Lisateavet garantii kohta leiate https://kredex.ee/et/teenused/eluaseme-soetamiseks/eluasemelaenu-kaendus

Eluasemelaenude intressimäärad on Eestis reeglina kõikuvad ja põhinevad hetke turuintressidel ja EURIBOR-ist. EURIBOR on keskmine intressimäär, millega teatud Euroopa pangad üksteisele raha laenavad ja mida avaldatakse iga päev. Laenuvõtjad saavad valida fikseeritud või kõikuva intressimäära vahel, kusjuures fikseeritud intressimäärad on kõrgemad, kuid pakuvad pikema aja jooksul suuremat stabiilsust.

Kodulaenu laenutähtaeg võib Eestis ulatuda 5 kuni 30 aastani, levinuim on 20 aastat. Oluline on meeles pidada, et Eestis kinnisvara ostmisega kaasnevad lisakulud, sealhulgas hindamistasud, notaritasud ja riigilõivud.

Enamik Eesti panku nõuab ka seda, et taotleja sissetulek oleks pärit Eestist ja neil oleks Eestiga tugev side. See aitab tagada, et laenuvõtja finantsolukord on stabiilne ja laenu tagasimaksmisele pühendunud.

Konkreetsete terminite osas, mida Eesti pankades ette võib tulla, on oluline mõista järgmisi eestikeelseid termineid:

  • Tagatisvara: See termin tähistab pangale laenu tagamiseks pakutavat tagatist või tagatist. Kodulaenu puhul loetakse tagatisvaraks ostetav vara.
  • Krediidiskoor: See termin viitab krediidiskoorile või reitingule, mida pank kasutab selleks, et otsustada, kas üksikisik on laenukõlblik või mitte.
  • Intressimarginaal: See termin viitab panga laenu kasumimarginaalile. Laenajalt võetav intressimäär on tavaliselt baasmäär pluss intressimarginaal.
  • Laenutaotlus: See termin viitab laenutaotlusele, mis nõuab tavaliselt teavet üksikisiku finantsolukorra, krediidiajaloo ja ostetava kinnisvara kohta.

Siin on nimekiri Eesti suurematest pankadest:

Mis puudutab seda, milline pank pakub paremaid intressimäärasid, siis on seda raske öelda, teadmata konkreetset finantsvõimekust ja kinnisvara, mille ostmisest olete huvitatud. Kodulaenu intressimäärad Eestis põhinevad tavaliselt laenuvõtja krediidivõimelisusel ja laenu väärtuse suhtel ning hetke turuintressidel.

Mõistlik on võrrelda erinevate pankade intressimäärasid ja tingimusi, et näha, milline neist teie vajadustele kõige paremini sobib. Pidage meeles, et lisaks intressimäärale võiksite arvestada ka laenuga seotud tasudega, samuti panga pakutava klienditeeninduse ja toe tasemega.

Üldjuhul võivad mõnel väljakujunenud pangal, nagu Swedbank ja SEB, olla konkurentsivõimelisemad intressimäärad, kuid alati tasub uurida kõiki võimalusi, et leida teile kõige sobivam.

On oluline märkida, et Eesti pankadel on ranged rahapesuvastased protseduurid ja nad on nendega üsna ranged. Laenu taotlemisel peavad taotlejad tavaliselt esitama üksikasjaliku teabe oma rahalise olukorra, sealhulgas sissetulekuallikate ja varade kohta. Eesti pankadel on ka ranged hoolsuskohustused, et kontrollida laenuvõtjate isikusamasust ja tagada, et raha ei kasutata ebaseaduslikel eesmärkidel. See võib küll laenu taotlemise protsessi karmimaks muuta, kuid aitab tagada ka Eesti pangandussüsteemi turvalisuse ja usaldusväärsuse. Kui teil on muresid või küsimusi kehtivate rahapesuvastaste protseduuride kohta, on oluline rääkida otse panga või finantsasutusega, kellega koostööd teete.

Loodame, et see teave on teile abiks, kui alustate kodulaenu taotlemise protsessi Eestis. Soovime edu teile ostu puhul!

Lisa kommentaar